"אני מוריד חוזה מהאינטרנט" אומרים חלק מבעלי הנכסים שמשכירים את הנכס שלהם.
הרבה בעלי נכסים מבקשים להוזיל עלויות ומחפשים באינטרנט נוסח של חוזה השכירות,
כאשר בחירת החוזה נעשית ע"פ "תחושת בטן" ולא בעין מקצועית.
לרוב חוזים שכאלה אינם עומדים במבחן המציאות . או שחסרות בהם הוראות מהותיות או שחלקים ממנו ניתנים לביטול בבית משפט עקב חוסר איזון אל מול השוכרים.
מי לא שמע – לפחות פעם אחת – על איזה אדם מסכן ששוכרים יושבים אצלו בנכס ולא משלמים לו והוא לא מצליח לפנות אותם? או על בעל בית שהשוכרים השאירו אותו עם חובות כבדים בחשמל ולארנונה? או על בעל בית שנכנס לשוכרים לדירה ללא אזהרה? ועוד ועוד דוגמאות.
לכל אחד מהצדדים יש אינטרסים שונים. המשכיר רוצה למקסם רווח ולשמור על הנכס שלו. השוכר רוצה כמה שפחות הוצאות וכמה שפחות חובות שיוטלו עליו.
כאשר משרדנו מייצג משכיר של נכס, ישנם סעיפים חשובים מאוד שלא נסכים לוותר עליהם. לעומת זאת, כאשר משרדנו מייצג שוכרים – ישנם סעיפים שנעדיף לשנות או למחוק.
כאשר נתקלים בהסכם כלשהו באינטרנט – לא ברור מי הכין אותו. עו"ד שייצג קונה? עו"ד שייצג מוכר? האם החוזה מעודכן ומכיל הוראות התואמות את החוק העדכני ופסיקה עדכנית? האם החוזה מאוזן? האם יעמוד במבחן המציאות בעת הצורך?
כל עסקה היא שונה. בכל עסקה יש פרטים מיוחדים והסכמות מיוחדות לה. ולא תמיד אדם שאינו בקיא בתחום יכול לחשוב על כל סנריו אפשרי – ומשכך לא יוכל לצפות כל בעיה שעלולה להתעורר במסגרת תקופת השכירות.
בנוסף, יש לקחת בחשבון בדיקות שונות ומשמעויותיהן .
להלן מספר בדיקות שכדאי לבצע ותמרורי אזהרה:
בדיקה מקדמית
יש חשיבות מכרעת לזהות הצדדים. השוכר חייב לוודא שמי שחותם איתו על הסכם הוא באמת הבעלים של הנכס. לעתים ילדים של בעלי נכס מבקשים לחתום וזה יכול ליצור בעיה בהמשך .
המשכיר חייב להתרשם מהשוכר המעוניין ולראיין אותו כדי ללמוד כמה שיותר ולהתרשם ממנו . לברר לגבי זהות הערבים של השוכר, קרבתם, עיסוקם וכיו"ב. חשוב להעשיר את הידע שלנו על השוכר הפוטנציאלי, על מקצועו, השכלתו, מצבו הכלכלי והאם לדעתו יעמוד בנטל התשלום החודשי המבוקש.
לאחר התרשמותינו מהשוכר הפוטנציאלי נעבור לשלב הבדיקה הכלכלית . להתרשם מתלושי משכורת, – לגבי משך הזמן בו הוא מועסק במקום אחד, גובה השתכרותו החודשית, ולבדוק במרשמים השונים שאינו חייב מוגבל באמצעים, שאין תיקי הוצאה לפועל וכו'.
את אותה הבדיקה יש לבצע גם עבור הערבים, כדי למקסם את האפשרות להיפרע מהם בעת הצורך.
גם שוכר כדאי שיבדוק ויוודא כי המשכיר אינו מצוי בבעיות כלכליות, כאלו שעלולות לגרום לכך שיאבד את הנכס, או יהא חייב לפנותו.
לשוכר כדאי לבדוק אם הבניין בו מצוי הנכס עומד לעבור שיפוץ או בניה אחרת כלשהי, שעלולים להפריע לו לשימוש בנכס.
ועוד.
חוזה השכירות
הסכם שכירות טומן בתוכו את הסכמות לתקופת השכירות הקרובה ולעיתים גם את תקופת השכירות הקודמת אם היתה כזו, וכן תקופות שכירות נוספות. הסכם אמור למקסם ודאות בכל סנריו אפשרי שיכול להתגלע בתקופת השכירות. כגון, ליקויים – מי אחראי לגבי אילו תיקונים וכן זמן תיקונם , העברת בעלות – מה קורה אם המשכיר מוכר את דירתו לאחר, רצון השוכר לצאךת לפני תום תקופת השכירות, הפרות ההסכם והתרופות לכך, ביצוע שינויים בנכס, אופציה להארכה של תקופת השכירות ותנאים לתוקפה, שכירות משנה, הגדרת המושכר (למשל אם השוכר מעוניין לפתוח עסק במושכר, או לעשות בו שימוש למטרה שונה ממה שהוגדר בתחילה), חלוקת תשלומים, תשלומי מיסים – אילו תשלומים חלים על השוכר ואילו על המשכיר, חובת ביטוח – האם השוכר חייב לבטח או המשכיר? ועוד
בהסכם גם כדאי לכלול כל מידע מהותי לגבי המושכר. אחרת זו יכולה להוות עילה לביטולו (למשל בניין שמתחיל שיפוצים והמשכיר לא הצהיר על כך לשוכרים).
סיכום
בסיכומו של דבר, הסכם השכירות צריך לשקף באופן מדוייק שלא ניתן לפרשנות את ההסכמות אליהן הגיעו הצדדים בשלב המשא ומתן. יש חשיבות גדולה לעריכת ההסכם בצורה חוקית ונכונה על מנת שבמקרה ותתגלע בעיה או אי הסכמה בין הצדדים – יהיה לכך תשובה בהסכם.
הסכם שכירות הנערך ע"י עורך דין הבקיא והמתמחה בתחום הבמקרקעין יגן עליכם במקרה הצורך, שכן הוא מתאים את הוראות ההסכם לכל עסקה בפני עצמה, וחושב על כל סנריו אפשרי שעלול להתגלע – כיצד למנוע אותו ו/או כיצד להתמודד עמו, אם קרה.
משכיר שהוא בעלים של נכס – חייב לעשות את המקסימום על מנת להגן על הנכס שלו. ראש שקט. לדעת שהנכס שלו בידיים טובות ולא ייגרם לו נזק.
שוכר מחפש גם הוא ראש שקט. הוא רוצה בית שיהיה לו נעים וכיף לגור בו, ושאם תהיה בעיה – יהיה לו למי לפנות.